Kültür Sanatsız Bir Kültür Yolu Festivali! / Oğulcan Topsakal

2024 yılı itibariyle beşincisi düzenlenen Kültür Yolu Festivali, bu yıl da devam ediyor. Kültür ve sanat alanlarında ülkemizi ve şehirlerimizi tanıtan etkinlik, sekiz ay boyunca on altı farklı şehirde sürüyor. Ülkemiz seyircisi ve sanatseverleri için ilgi odağı olan festival, ne yazık ki bu yıl ne sanat ne de kültür sunabiliyor. Devlet tasarruf kısıtlamaları neticesinde alınan karar ile özel tiyatrolar kapsam dışı bırakılıyor. Bu karar sebebiyle; ortaoyunları, meddah gösterileri, köy seyirlik, Karagöz ve Hacivat gibi birçok Türk geleneksel oyunları ve gösterileri sahneleyen özel ve bağımsız tiyatro toplulukları, festival kapsamı dışında bırakılıyor. Festival için, bu yıl yalnızca Ankara’dan bile yüz otuzdan fazla özel ve bağımsız tiyatro topluluğu proje vermiş bulunuyor. Verilen projelerin tamamı reddediliyor.


Özellikle pandemi döneminde alınan “acil” perde kapatma kararları ve diğer sektörlere nazaran kısıtlı destekler verilmesi göz önüne alındığında, özel tiyatroların herhangi bir kriz anında ilk terk edilecekler arasında olduğu bir kez daha kanıtlanmıştı. Her tasarruf kararı sonrasında bütçeleri kesilen, biletlerine KDV zamları yapılan, devlet gözünde “tüccar” olarak nitelendirilen tiyatro topluluklarının, ne acıdır ki bu karar neticesinde verdikleri tepki büyük oranda ”şaşırmamak” oluyor. Hem gişede, hem sahne tedarikinde, hem de prodüksiyon kalitesi gibi pek çok konuda Devlet Tiyatroları ile rekabet etmek zorunda bırakılan özel tiyatrolar, devletin devleti tercih etmesine pekte şaşırmış görünmüyorlar. Bu yıl düzenlenen Kültür Yolu Festivali’nde Devlet Tiyatroları şehirlerimizi ve ülkemizi tanıtırken, özel tiyatrolar her zaman olduğu gibi seyirci kalacaklar.


Proje sunmak isteyen kişilerin şahıs/bireysel şekilde proje sunabileceklerini de hatırlatmak gerekir. Toplulukları ile festivale katılamayan tiyatrolar, bireysel projeler ile festivale katılabilirler. Özel tiyatrolara ayırılamayan bütçe, bireysel projelere ayrılabilmektedir. Bireysel projeleriniz ile, sizler de Kültür Yolu Festivali’ne katılabilirsiniz.


Özel tiyatroların ekonomiye “yük” olduğunu bir kez daha hatırlatıldığı için teşekkür ediyor, eğlenceli ve bol kültürlü bir festival olmasını diliyoruz. Sanatla kalın!

Loading

Yazıyı nasıl buldunuz?

Oy için yıldıza tıkla!

Ortalama Oy / 5. Oy Sayısı

Oyu yok

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Paylaşarak destek olabilirsiniz!
Türk oyuncu, yazar ve yönetmendir. Türkiye'nin ilk çocuk opereti olan "Şiir Adında Bir Ülke" isimli eserin yazarı. Yönetmenliğini ve senaryosunu da yazdığı Koleksiyon, sinemadaki ilk projesidir. Bu filmde filmin ana karakteri olan Koleksiyoncu'yu canlandırdı. Sanat hayatına ilk kez tiyatro ile başlamıştır. Türkiye'nin yaşayan en eski tiyatro topluluklarından birinin üyesidir. Oyunculuğun yanı sıra birçok tiyatro oyunu yazmış ve yönetmiştir. Yazdığı oyunlar başlıca; Üzgün Palyaço Paradoksu, Tek Gece, Tersine Kabare, Masa, Eleştirmen, Haydut, İlham, Yağmurlu Havada Şemsiye ve Sokak Lambaları isimli oyunlardır.
Yazı oluşturuldu 1

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön