Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü (İngilizce: International Day for the Elimination of Violence against Women), 1999 senesinde kadına yönelik şiddete karşı toplumlarda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür
BM Genel Kurulu 1999 senesinde 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin sebebi 1960 senesinde Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler isimli üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.
Bugün dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi şiddet giderek artmakta hatta kimi yapılan dizi ve filmler ile normalleştirilmekte ve meşrulaşmaktadır. Bu son derece tehlike arz eden bir durumdur.
Şiddet sadece fiziksel değildir. Teknolojinin de ilerlemesi ile flört şiddeti gibi değişik şiddet türleri de kadınları sarıp sarmalar durumdadır. Kadın mühendisler çalıştıkları işyerlerinde mobbing başta olmak üzere değişik şiddet türlerine maruz kalmaktadır. Şiddeti sadece fiziksel boyutta ele almak da yanlış ve eksiktir.
Dezavantajlı grupların daha fazla şiddetten nasibini aldığı günümüzde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde şu hususların altını çizmek istiyoruz!
- Bizler tüm kadınların koşulsuz yanındayız. Kimse kendisini yalnız hissetmesin.
- Dün olduğu gibi İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. Kazanılan hakların elimizden alınamayacağını biliyor ve sözleşmemize sonuna kadar sahip çıkıyoruz.
- Yasal mevzuatların bu konuda son derece önemli olduğunu o yüzden Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yetkililerini bu konuda daha etkin yaptırımlara davet ediyoruz
- Bilinmesini isteriz ki kadına yönelik şiddet son bulana kadar mücadelemiz kesintisiz olarak devam edecektir.
- Şiddeti meşrulaştıran ataerkil sistemin sonuna kadar karşısında olduğumuzun net bir biçimde bilinmesini isteriz.
- Tüm bu süreçlerde kadın dayanışmasının önemine ve gücüne inanıyor ve buna uygun adımları kararlıkla adıyoruz.
- Sevgisizlik şiddettir unutmayın
- Ötekileştirmek şiddettir
- Şiddet acizliktir unutmayın