İnsan sosyal bir varlıktır. Doğumla başlayan süreçle birlikte çevresi ile etkileşime girer ve iletişim kurmaya başlar. İletişim olmadan insanların birbirini anlaması beklenemez. İletişim anlamayı getirir. Anlamak ise iki kişi arasındaki ilişkileri yönlendirir. Karşımızdaki insanı anladığımız kadar yardımcı olabiliriz. İletişimin bir çok türü olsa da gündelik hayatımızda çok kullanılan türü olan sözel iletişime değinelim. Her insanın iletişim dili aynı değildir. Aynı olması da beklenemez. Kimi insanlar yapısı gereği daha içine kapanık olabilir. Kimi insanlar daha dışa dönük olabilir. O ya da bu şekilde herkesin bir iletişim dili vardır. Önemli olan bunu nasıl etkin kullandığımız ya da kullanamadığımızdır.
Aile içi ilişkilerde de İletişimin önemi çok büyüktür. Eşler birbiri ile, eşler çocukları ile, kardeşler kardeşleri ile, çocuklar anne ve babaları ile iletişim olmadan sağlıklı bir aile hayatını sürdürmeleri beklenemez. Konuşmak, konuşabilmek en önemli iletişim şeklidir. Birbiriyle konuşmayan eşler birbirini anlayabilir mi? Çocukları ile konuşmayan iletişime girmeyen Anne ve Babalar çocuklarını anlayabilir mi? Konuşmak, sohbet edebilmek, anlayabilmek ve anlaşılabilmek bütün mesele budur aslında. Etkin bir iletişim içinde olmak yani konuşabilmek anlamayı getirecektir. Anlamak değişimi ve dönüşümü değişimler, dönüşümler ise iletişimsizlikten bitme noktasına gelmiş ilişkileri canlandıracaktır.
Seni anlamamışım çünkü dinlememişim ..
Seni dinledim ve anladım sen de haklıymışsın …
Etkin bir iletişimin (konuşma-dinleme) çözemeyeceği sorun yoktur. Ama dikkat edelim anlamak için mi dinliyoruz? Dinlemiş gibi mi yapıyoruz? Etkin iletişimden bahsediyorum yani can kulağı ile anlamak için dinlemekten. İletişim dilinize biraz da sevgi dilinizden katabilirseniz muhteşem sonuçlar almanız kaçınılmaz olacaktır.
Sevgilerimle ,
NALAN AÇAR
SOSYOLOG &
AİLE DANIŞMANI