Cumhuriyetimizin 100. yılında pek çok eser peş peşe geliyor. Bu özel ve önemli yıldaki prodüksiyonlardan biri de TiyatroKare’den geldi. Nevra Serezli’nin başrolünde oynadığı Veda’nın galası için Cemal Reşit Rey’de yerimizi aldık.
Nedim Saban, tiyatroya gönül vermiş, her prodüksiyonuna aynı özeni gösteren bambaşka biri. Veda için de çok özenli bir şekilde çalışılmış. Cumhuriyetimizin 100. yılında sahneye konan Veda, sizi Cumhuriyetimizin kuruluşunun hemen öncesine götürüyor. Nedim Saban, Ayşe Kulin’in ünlü romanı ‘Veda’yı sahneye taşımış. Aynı zamanda yazarın son Osmanlı nazırı olan dedesinin hayatının anlatıldığı hikâyede oyunun merkezi bir konak. Bu konakta yaşayan insanların savaşın gölgesinde ve özgürlük mücadelesi içinde geçen hayatlarından bir kesit ele alınmış.
Roman olarak çok beğenildiğini bildiğim bu eserin tiyatro uyarlamasının oyuncu kadrosunda; Nevra Serezli, Leyla Feray, Aziz Sarvan ve Fatih Gülnar gibi önemli isimler yer alıyorlar. Aynı zamanda, Ayşe Kulin’in Robert Kolej’den okul arkadaşı olan Nevra Serezli’nin “Deli Saraylı” rolü ile seyirci karşısına çıkması, onu tiyatro sahnesinde tekrar görmek beni inanılmaz derecede mutlu etti. Benim için ta çocukluğuma uzanan bir zamanda yolculuktur onu sahnede seyretmek. Mutlu çocukluğuma sarılıyorum bu kadar anılarımda yer alan insanları her gördüğümde. O kadar ki hiçbir şey için olmasa Nevra Serezli için bu oyuna gidilir ki bu oyuna gitmek için pek çok sebep var. Oyunda Ayşe Kulin’in dedesini oynayan Aziz Sarvan ise ilk kez Şehir Tiyatrosu dışında bir prodüksiyonda sahneye çıkıyor, bunu da ek bir bilgi olarak kayıtlara geçirelim.
Yanılmıyorsam özel tiyatrolar içinde dekorlarını bu kadar ayrıntılı ve masraflı kuran tek tiyatro, TiyatroKare. Özel tiyatrolar için dekor büyük sorun; çeşitli sahnelerde oynadıkları için nakliye ve kurulum son derece masraflı olabiliyor. Yine de dekor konusunda hiçbir zaman taviz vermeyen bir isim Nedim Saban. ‘Veda’ için de bu kural bozulmamış; ayrıntılı ve özel bir dekor hazırlanmış. Oyunda zaman zaman dijital görüntüler kullanılıyor, belki bu görüntülerin daha rahat görülebilmesi için bir düzenleme yapılabilir.
Kostümler döneme uygun olarak hazırlanmış, sizi tam da o yıllara götürüyor oyuncular. Her an bir yerden Mustafa Kemal çıkacak hissine kapılıyor insan.
Oyunun hikâyesi tabii ki iyi sadece şunu düşünmeden edemedim, tiyatro oyunundan ziyade sinema filmine daha uygun gibi geldi bana. Nedim Saban, tiyatro oyunlarını uzun seviyor ama oyun bana biraz uzun geldi açıkçası. Tabii ki hikâyede iç içe geçmiş birden fazla konu var. Karakterlerin her birinin bir öyküsü var. Bir tiyatro oyununda bunu anlatmak oldukça zahmetli olsa gerek.
Gala için inanılmaz bir özen vardı. Atatürk’ün sevdiği şarkıları çalan bir orkestra, müthiş ikramlar, Cemal Reşit Rey’in güzel ortamı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 23 Ekim 2023’te salonu bu oyun için tahsis etmiş.
Biraz olsun yaşadığımız her şeyden çıktık ve aslında hep birlikte Cumhuriyetimizin başlangıcına gittik. Umarım bu eser de çok seyredilir ve bütün ülkemiz özellikle unutanlar nereden nereye geldik durumumuzu iyice hatırlar.
Ayşe Kulin’in Veda’sını bize kazandırdıkları için TiyatroKare’ye çok teşekkür ederim.