GASTRONOMİNİN HAYATIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİ
Bugün hayatımıza yok veren sektörlerden birinden gastronomide bahsetmek istiyorum. Gastronominin hayatimizdaki yeri ve onemi; Içinde bulunduğumuz coğrafi koşullar göz önünde bulundurulduğunda üç tarafının denizle çevrili olması ve komşu ülkelerdeki kulturel farklılıklar sebebiyle her ülkenin gerek yemekleri, gelenekleri,kulturleri çeşitlilik göstermesi bakımından oldukça şanslı bir ülkeyiz. Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar çok farklı yaşam koşulları barındırmasına rağmen yemek konusu oldumu ortak paydada buluşur durumdayız. Çeşitlili urun yelpazesiyle yüzlerlerce,binlerce, yemek tarifiyle gastronomi alanında yüz yıllardır pek çok ülkeye öncülük etmekteyiz. Osmanli saray mutfağından tutunda, halkın kendi bilgi birikimiyle ve ürün çeşitliliğiyle yöresel lezzetleriyle oluşan yemekler tartusmasiz oncelik kazandirmistir.Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması meyve,sebze,tarim ürünlerinin dışında deniz mahsuller, besi hayvanları,kümes hayvanları v.s bircok yonden sansliyiz. Çografi kosullar itibariyle farkli kultur mozigi tasimanin verdigi özgüvenle yeme içme sektöründe bizi, ülkemizi öne taşımaya yetiyor. Gastronomi alanı son yirmi yolda daha çok bilinirlik kazandı, daha önce tariflerini bilip değiştirdiğimiz yüzlerce, binlerce yemek tarifleri TV programları sayesinde 15 yıldan fazla bir zamanda daha da önem kazandı. Derinlemesine teknikler öğrenilmeye başlanıp kişiler, kurumlar bilinçlendi. Tv programlarında düzenlenen yarışmaların etkisiyle her eve ulasilabilirlik kazandi, kulturumuzdeki bu cesitlilik zaman zaman bolgelerde kisitli iken simdilerdeher bolgede yetisen urun diger bolgelerdeki yemeklerde damaklarda tadilmaya,gelismeye,degismeye basladi.illerde düzenlenen festivaller sayesinde bilinirlilik, taninirlilik arttı. Daha fazla kitleye ulaşabilir hale geldi. Tarim bakanlığı,kültür ve turizm bakanlığı öncülüğünde yetiştirilen ürünlere talep arttı, evlerimize TV programları sayesinde unuttuğumuz misafir ağırlamadaki usluplar tekrar yeni nesillere ulaştırılmak için çaba sarf etmekte. Misafir ağırlama,masa düzeni, yemeklerdeki lezzet, yöresel taşlardaki sunum şekli kişiler arasında tatlı rekabetlerle atismalarla sunulsa da bilinirlilik artırıldı. Sektor kendi icinde uyumeye,gelismeye, degismeye basladi. Çoğu ev hanımının bilmek zorunluluğu varmış gibi isciliginin sorgulanması bile gündemde düşmeyen durum halini aldı. Gencler eğitim alanında geçimini sağlamak amacıyla da gastronomi alanında eğitim alıp,staj görüp, kendi markasını yaratıp isletmeacmaya başladı. Ev hanımlarımızda yıllarca bildikleri tarifleri yöre yöre değişkenlik göstererek değiştirdi,geliştirdi,kendine ait mekanlar açıp aile bütçesine katkı da bulunmaya başladı. Ev yapımı turşular, salçalar, reçeller,pasta,börekler yapan ev hanımları artık yoresel yemekleriyle boy göstermeye başladı gastronomi alanında. Ascilik erkek bireyler tekelindeymis gibi algilanirken, kadınlar evlerindeki mutfağın dışında da bu mesleği icra edip kendi işletmelerini kurarak ekonomiye, istihdama büyük katkılar sağlamaya başladı. Is kadınına dönüşmenin verdiği haklı gururla sektöre “hanim elinin ” demesiyle güzellik,gelişim,değişim, farkındalık geldi. Her meslek grubunda olan sıkıntılar bu mesleği icra etmeye başlayan kişilerde de oldu elbetteki, ancak sabir,azim,kararlılık,her birini başarıya taşımaya yetti. Tatlı rekabetler yaratılmış olsa da tv programlarındaki yarışmalarda amaç; en leziz, yiyecekleri doğru sunumlarla tarife uygun yaparak maddi kazanç elde edip ev ekonomilerine katkı sağlamaktan başka bir amaç taşımıyor. Gastronomi sektörünün incelikleri, titizlikle; geç,yaşlı,kadın,erkek,ayrım yapılmaksızın her bireye usta şefler tarafından öğretilerek, gelecek nesillere örnek teşkil etmektedir. Tarımsal ürünlerde çeşitlilik arttı, yöresel lezzetler hak ettiği saygınlığı buldu,bulmaya da devam ediyor. Gastronomi sektörü de her meslek grubunda istihdam yaratmanin haklı gururuyla tüm emekçi dostlarımıza kapılar açmaya devam ediyor.